Mille poolest on meie näkileib eriline

Mille poolest on meie näkileib eriline

17.12.2022 Blog 0
Näkileib laual veiniklaasi ja mandlitega

Näki Leib toodab käsitööna valmivaid näkileibu. Meie näkileib on arenenud aastatega pere maitse-eelistuste järgi ja koostises on tervisliku toitumise osana hinnatud naturaalsed komponendid.

Mille poolest on meie näkileib eriline ?

Kasutame kohalikku kvaliteetset Tartu Mill rukkijahu, kvaliteetset oliiviõli ja meresoola. Meie näkileivad ei sisalda säilitusaineid ega lisaaineid.

Meie näkileiva retseptid on pere maitse-eelistuste järgi aastatega välja kujunenud. NÄKI LEIB toodetav näkileib on maheda, kergelt pähklise (seejuures ei sisalda pähkleid) ja soolaka maitsega. See sobib söömiseks traditsiooniliselt määrde ja muude maitsvate lisanditega soolase toiduna, aga suurepäraselt ka maiustamiseks näiteks mee või šokolaadiga!

Meie tootevalikus olevad näkileivad on muredamad, kui traditsiooniline näkileib ja on seetõttu hambasõbralikumad.

Proovi sinagi ja küllap leiad meie toodete seast oma lemmiku.

Vaata tooteid

Wikipedia: Mis on näkileib?

Näkileib (rootsi knäckebröd (ld. praguleib), hårt bröd (kõva leib), hårdbröd, spisbröd (pliidileib), knäcke, taani knækbrød, norra keeles knekkebrød, soome keeles: näkkileipä, eesti keeles: Iökkileipä , fääri: knekkbreyð, saksa: ‘Knäckebrot’ või ‘Knäcke’, alamsaksa: Knackbrood) on lame ja kuiv kreeker, mis sisaldab peamiselt rukkijahu. Näkileivad on kerged ja säilivad veepuuduse tõttu väga kaua värskena.

Soomel ja Rootsil on näkileiva tarbimisel pikad traditsioonid. Näkileib sai alguse varasemast spisbrödist (pliidileib), mis oli sarnane, kuid paksemat sorti leib. Neid leibasid küpsetati Kesk-Rootsis vähemalt 6. sajandist. Tavaliselt riputati need ahju kohale kuivatamiseks.

Traditsiooniline näkileib Rootsis ja Lääne-Soomes valmistatakse selle traditsiooni järgi ümmarguse lameda pätsi kujul, mille keskel on auk, mis hõlbustab ladustamist lae lähedal rippuvatel pikkadel vardadel. Traditsiooniliselt küpsetati näkileibu vaid kaks korda aastas: pärast saagikoristust ja uuesti kevadel, kui külmunud jõevesi hakkas voolama.

Tänapäeval levinud õhuke näkileib sai alguse Värmlandi idaosast. Rootsi esimene tööstuslik näkileivapagariäri AU Bergmans enka alustas tootmist Stockholmis 1850. aastal. Ristkülikukujulist Knäckebrot toodeti esmakordselt Saksamaal 1927. aastal ning on sellest ajast alates püsinud seal populaarne ja kergesti kättesaadav.

Kodumajapidamises näkileib on kõige levinum Rootsis (2003. aastal avaldatud andmed); Rootsis on näkileib kodus 85 protsendil majapidamistest, Saksamaal 45 ja Prantsusmaal 8 protsenti.

Näkileib ise on väga kuiv ja seetõttu serveeritakse määrdega, nagu või jms lisanditega.

Näkileib on igapäevane toit. Rootsis ja Soomes on näkileib koolitoidu osa. Samuti võib näkileiva purustada jogurti või hapupiima sisse teravilja või müsli asemel ning kasutada isegi pitsapõhjana. Rootsis on näkileib tavaline hernesupi kõrvale, aga ka marineeritud heeringa kõrvale.

 

Lisa kommentaar